Loading dogodki

« All Events

  • Ta dogodek je minil.

Festival kave Vrhnika 2023

9 septembra @ 10:00 dop - 8:00 pop

- Zastonj

Vabljeni na 7. FESTIVAL KAVE.

Preživite ga na Vrhniki na Festivalu kave 2023!

Sobota, 9. september med 10.00 in 20.00

Park pred Cankarjevim domom na Vrhniki

 

Povezali bomo dva svetova, ki imata veliko več skupnega, kot se zdi na prvi pogled.

Enako kot grozdne jagode imajo tudi kavna zrna svojo edinstveno in očarljivo pripoved. Enako kot v kozarcu vina se tudi v skodelici kave okusijo raznolike note kultur, podnebja, sort in predvsem strasti pridelovalcev!

Specialty kava in naravna vina so vedno bolj priljubljena. Kaj imajo skupnega?

  • Kakovost pred količino. Pridelujejo jih izkušeni in strastni pridelovalci.
  • Poudarek je na poreklu. Specifični geografski dejavniki prispevajo k značilnim okusom končnega izdelka.
  • Minimalna obdelava: Tako naravna vina, kot Specialty kava gredo skozi minimalno obdelavo, da ohranijo naravne okuse. Naravna vina se izogibajo dodatkom in se zanašajo na avtohtone kvasovke, medtem ko se okusi Specialty kave oblikujejo z metodami, ki izpostavljajo najboljše v kavnih zrn.
  • Raznolikost okusov: Obe pijači ponujata široko paleto okusov in arom. Naravna vina imajo lahko različne značilnosti glede na sorto grozdja in teritorij, medtem ko Specialty kava lahko vsebuje različne poudarke okusa, na kar vpliva izvor kavnih zrn, sorta in metode obdelave.

Vezni člen med njima je vrhunska kulinarika, ki bo vezni člen med obema svetovoma tudi na vrhniškem festivalu.

Ne glede na to ali si že izkušen poznavalec Specialty kav in naravnih vin ali pa se z njimi šele spoznavaš, ti obljubimo, da bo Festival kave na Vrhniki letos nepozabna kavna in kulinarična izkušnja!

Festival bo kot vsako leto odlična priložnost za sprostitev ob dobri kavi, hrani, vinu in druženju. Poleg degustacij in kulinaričnih užitkov ne festivalu ne bo manjkalo dobre glasbe, umetnosti za male in velike ter drugih presenečenjih, ki jih pripravljamo.

Svoje znanje boš lahko nadgradil, brbončice pa nagradil na delavnicah, ki bodo namenjene malo bolj zahtevnim gurmanom.

DELAVNICE:

1. Shranjevanje živil, ozimnica in fermentacije (11.30-12.30)

Chef Luka Košir in ekipa restavracije Grič vabijo na zanimivo delavnico o pomembnosti ozimnice in fermentacij v restavracijah in doma. Kaj je miso, kako ga proizvedemo in za kaj se uporablja. Pokušina misov.

Opomba: Cena 5 €/osebo. Število mest za delavnico je (20). Nakup je možen preko https://trgovina.visitvrhnika.si/Delavnica-shranjevanje-zivil-ozimnica-in-fermentacije/18771 

2. (R)evolucija kavnih okusov (13.00-14.30)

Spoznaj se z različnimi metodami procesiranja kave iz prve roke – od tradicionalnih do inovativnih. Kaj je pomembno za dobre rezultate pri klasičnih metodah procesiranja kave kot so mokro, medeno in naravno procesiranje? Kaj je mossoto fermentacija in kakšni so rezultati kontroliranih funky fermentacij? Te zanimajo odgovori? Pridi in razširi svoja kavna obzorja, spoznaj trende kavne industrije in na vodeni degustaciji okusi najboljše Specialty kavne okuse. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Predavatelj: Camilo Merizalde, kavni strokovnjak in inovator iz Kolumbije. Ima 23 let izkušenj pri pridelavi in promociji Specialty kav. Je strokovnjak na področju različnih metod procesiranja kav in ustanovitelj razvojnega projekta Santuario Project, ki povezuje pridelovalce kav iz Kolumbije, Kostarike, Mehike, Brazilije in Etiopije. Sodeloval je tudi s svetovnim znanim baristo Sašo Sesticem, ko je 2015 prejel naziv svetovnega barista prvaka. Soustanovitelj Baco Specialty Coffees, ki skrbi za trženje in dobavo vrhunskih kav evropskim pražarnam.

Opomba: Cena 5 €/osebo. Število mest za delavnico je (30). Nakup je možen preko https://trgovina.visitvrhnika.si/Delavnica-R-Evolucija-kavnih-okusov-Camilo-Merizalde-in-Escobar-prazarna-vrhunskih-kav-d.o.o./18772 

3. Coffee Cupping izkušnja s pražarno Escobar (15.00-15.45)

Če obožuješ raziskovanje kavnih okusov ter obenem rad deliš in nadgrajuješ svoje izkušnje, potem je to prava delavnica zate. Coffee Cupping je način degustiranja, ocenjevanja in primerjave kavnih arom in okusov. Zate smo pripravili zanimiv izbor kav z različnih koncev sveta! Degustiraj, izberi svoje najljubše in oddaj svojo oceno! Na koncu bomo izbrali kavo, ki bo navdušila največ udeležencev cuppinga s pomočjo metode kalibriranja. P.S. Za udeležbo ni potrebno predznanje. Pridi z radovednostjo in nabrušenimi brbončicami!

Opomba: Cena 5 €/osebo. Število mest za delavnico je (20). Nakup je možen preko https://trgovina.visitvrhnika.si/Delavnica-Coffee-Cupping-izkusnja-s-prazarno-Escobar/18773

4. Predstavitev naravnega vinarstva in naravnih vin z degustacijo (16.00-17.00)

Kletvica želi sleherniku, brez olepšav in nepotrebnih besed, predstaviti svet naravnih vin.

 Opomba: Cena 5 €/osebo. Število mest za delavnico je (20). Nakup je možen preko  https://trgovina.visitvrhnika.si/Delavnica-predstavitev-naravnega-vinarstva-in-naravnih-vin-z-degustacijo/18774 

DRŽAVNO PRVENSTVO V SENZORIKI (ZDRUŽENJE SPECIALTY KAVE SLOVENIJA)

Senzorično tekmovanje je odraz razvitega okusa, hitrosti, spretnosti in natančnosti pri razlikovanju različnih okusov kav. Svetovne kave imajo številne različne okusne in značilnosti. V tej tekmovalni disciplini je cilj, da tekmovalec zna razlikovati med različnimi kavami. V trikotnik so postavljene 3 skodelice izmed katerih sta dve skodelici enaki, tretja pa je drugačna. Z uporabo različnih čutil kot so vid, vonj, okus in njegovih izkušenj, mora tekmovalec v najkrajšem času prepoznati izstopajočo skodelico v trikotniku. Tekmovalec, ki pravilno najde največ skodelic in najhitrejšim časom je razglašen za za zmagovalca in postane prvak.

Podrobnosti

Datum:
9 septembra
Ura:
10:00 dop - 8:00 pop
Cena:
Zastonj
Spletna stran:
https://visitvrhnika.si/dogodki/festival-kave-vrhnika-2023/

Organizatorji

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika
Združenje Specialty kave Slovenija

Prizorišče

Cankarjev dom
Tržaška cesta 25
Vrhnika, 1360 Slovenija
+ Google Map

Podrobnosti

Datum:
9 septembra
Ura:
10:00 dop - 8:00 pop
Cena:
Zastonj
Spletna stran:
https://visitvrhnika.si/dogodki/festival-kave-vrhnika-2023/

Organizatorji

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika
Združenje Specialty kave Slovenija

Prizorišče

Cankarjev dom
Tržaška cesta 25
Vrhnika, 1360 Slovenija
+ Google Map