Sporočilo za javnost – državno prvenstvo Barist in Latte art 2023

Celje, 1703. 2023 – 19.03.2023 – Na letošnjem festivalu kave Slovenija v Celju je drugič potekalo državno prvenstvo o pripravi kave (Slovenia Barista Cup) in prvič državno tekmovanje v latte artju (Slovenia Latte art cup), ki ju je organiziralo Združenje Specialty kave Slovenija.

Priprava tekmovalcev, njihova udeležba na tekmovanjih in vsi dosežki predstavljajo pomemben dokaz znanj tekmovalcev, ki so se na letošnjem državnem prvenstu potegovali za naziv državnega prvaka.

Slovenia Barista cup je najvišje tekmovanje v kavi, kjer tekmovalci pokažejo kreativnost, znanje, invovacije in imajo možnost izraziti njihovo osebno in okus do kave in kavnih napitkov. Sodnike morajo prepričati v treh kategorijah in sicer v pripravi espresso napitka, mlečnega napitka in lastne kreacije. V letošnjem letu se je med seboj pomerilo 6 tekmovalcev in prvo mesto je osvojila Lana Kokl, drugo mesto si je prislužila Nika Kuhar, tretje uvrščena pa je bila Špela Kuhel. Vsi prvi trije uvrščeni prihajajo iz Biotehniškega izobržaevalnega centra Ljubljana, kjer sta jim na poti pomagala Boštjan Humski in Eva Bogdan.

Na tekmovanju Slovenia Latte art cup, ki se je letos odvijal prvič, so se tekmovalci pomerili v tehniki vlivanja mlečne pene v skodelico. Z tehniko vlivanja se pomerili v dveh kategorijah in sicer osnovnemu latte art vzorcu, srce, tulip, rosetta, labod, ki ga je določil žreb in lastni kreaciji, kjer so si vzorec izbrali sami. Na samem tekmovanju se je pomerilo 5 tekmovalcev, prvo mesto pa je pripadlo Andreju Horvati iz Maribora. Drugo mesto je osvojila Katja Fortuna iz srednje gostinske šole Ljubljana, tretje mesto pa je osvojil Alen Robnik, ki prav tako prihaja iz Maribora.

Zahvala gre seveda tudi našim partnerjem državnega prvenstva Romita Group, Celjski sejem d.d., Barcaffe espresso, Sanremo, Mahlkoning, Loveramics

Slovena Barista cup 2022

  1. mesto Lana Kokl
  2. mesto Nika Kuhar
  3. mesto Špela Kuhel
  4. mesto Bor Rolih
  5. mesto Sara Klančnik
  6. mesto Saša Miklavžina

Slovenia Sensory cup 2022:

  1. mesto Andrej Horvar
  2. mesto Katja Fortuna
  3. mesto Alen Robnik
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor